Het Team

Inhoudsopgave

Doelen

Vanuit de vereniging onderschrijven we voor alle teams een aantal basis doelen, uiteraard is de invulling/doorvertaling ervan afhankelijk per team. Zo zal bij een selectie team de nadruk meer liggen op het presteren, en bij een breedte team meer op het plezier. Echter ook al is de balans anders, onderstaande doelen komen altijd terug.

Naast teamdoelen kun je ook werken met persoonlijke doelen voor spelers. Dit hebben we nog niet uitgewerkt op dit moment . Mocht je hier dus mee willen werken, neem dan even contact op met de TC en we helpen je graag verder.

Naast dat volleybal een hele leuke sport is, willen we er met elkaar zo veel mogelijk uithalen. Om dat te bereiken hebben we drie doelen:

Plezier

Het seizoen wordt pas echt een succes als we veel plezier met elkaar hebben. Het wordt een volleybaljaar om nooit te vergeten, dus zou het zonde zijn als we er niet zoveel mogelijk van gaan genieten en gaan zorgen voor veel leuke momenten om met elkaar te delen.

Leren

Tweede doel is leren. Doordat je in de competitie tegen goede en onbekende teams speelt, leer je om te spelen onder druk, maar ook wanneer het ons makkelijk afgaat of we even onze dag niet hebben. Binnen de competitie ligt de nadruk dan ook meer op het leren kennen en inzetten van jouw persoonlijke kwaliteiten als volleybalster, zowel op het gebied van techniek, tactiek en mentaal, om zo uit verschillende situaties met elkaar toch het maximale er uit te halen.

Presteren

Bij een wedstrijd en een competitie draait het om presteren. Als team willen we er dan ook het maximale uithalen en zo ver mogelijk in het toernooi komen. Om dit te bereiken geldt dat het team belang boven het individueel belang gaat. Als team kom je namelijk verder dan als individu. Dit kan helaas ook betekenen dat jij minder, of misschien zelfs helemaal niet speelt, maar juist weer op een andere manier bijdraagt aan het resultaat.

Teamafspraken

  1. We zijn een team, dit betekend dat we er in geloven dat we samen verder komen dan dat ons alleen zou zijn gelukt. Hier proberen we dan ook allemaal zoveel mogelijk aan bij te dragen.
  2. We werken zoveel mogelijk vanuit onze sterktes en kwaliteiten. Door dit in elkaar naar boven te halen, halen we het maximale uit het team.
  3. Zowel tijdens trainingen als wedstrijden stimuleren we elkaar op een positieve manier. Je leert net zoveel van elkaar als van je trainers.
  4. We zijn zoveel mogelijk aanwezig bij trainingen en wedstrijden. Alleen wanneer privé of school het echt niet toelaten dan kan het zijn dat iemand er niet is. We stellen elkaar dan zo snel mogelijk hiervan op de hoogte.
  5. Geblesseerde spelers komen ook zoveel als mogelijk naar de trainingen, indien mogelijk maken ze gebruik van een aangepast programma.
  6. We dragen tijdens de trainingen en wedstrijden geen sieraden.
  7. Winnaars haken nooit af, afhakers winnen nooit.
  8. We werken als team altijd samen, zowel in het veld alsook bij het opbouwen en opruimen van het veld.
  9. Elke wedstrijd sluiten we als team af met een drankje in de kantine.

Jaarplanning en -opbouw

Trainen is een proces om spelers zich te laten ontwikkelen tot betere volleyballers. Dit gaat met horten en stoten, soms snel, dan weer langzaam. In ieder geval is het een flexibel proces dat steeds aanpassing verdient. Het is echter wel van belang dit verschil tussen wat nu is en wat moet worden in kaart te brengen. Voor de trainer en de speler is het prettig een raamwerk te hebben waarbinnen tijdens het seizoen getraind wordt. Dat dit geen rigide systeem is maar meer een houvast of een leidraad lijkt ons duidelijk. Vaak moeten we van deze planning afwijken bijvoorbeeld als wedstrijden duidelijk maken dat bepaalde onderdelen meer training nodig hebben. Ook heb je te maken met blessures die andere opstellingen en functies binnen het team noodzakelijk maken. Dit mag de trainer er echter niet van weerhouden een jaarplan op te stellen. (klik hier voor een uitgebreide jaaropbouw)

Voorbereidingsperiode aug-sep

De trainingen starten in augustus. De voorbereidingsperiode loopt tot en met de eerste competitiedag in september, de dag dat de eerste competitiewedstrijd is gepland. In deze periode vinden dus een aantal trainingen plaats plus oefenwedstrijden. In deze periode zullen de trainingen voornamelijk in het teken staan van de volgende accenten:

  • Speelsters leren kennen en nulmeting uitvoeren;
  • Hoge intensiteit gericht op algemeen uithoudingsvermogen;
  • Veel fysiek werk, kracht en stabiliteit;
  • Veel balcontacten;
  • Aandacht voor nieuwe strategie/afspraken.
Wedstrijdperiode sep-dec

De eerste wedstrijdronde start medio september; hierna is er iedere week een competitiewedstrijd tot en met half december. Verder spelen we in deze periode mogelijk een of twee bekerrondes.

Tijdens deze wedstrijdperiode zullen de trainingen in het teken staan van de accenten:

  • Wedstrijd specifieke belasting, gematigd intensief
  • Veel techniek
  • Veel tactiek
  • Specifieke oefenstof
Rustperiode dec-jan

In deze periode kan het zijn dat er speelsters aan het trainen zijn voor het NOJK, wat plaats zal vinden op begin januari.

Wedstrijdperiode jan-apr

In de tweede wedstrijdperiode vinden weer ongeveer wedstrijden plaats. In deze weken worden de trainingen meer wedstrijdgericht. De belasting in de trainingen is zoveel mogelijk wedstrijd specifiek. Er blijft aandacht voor de tactiek en individuele ontwikkeling van technieken.

Tijdens deze wedstrijdperiode zullen de trainingen in het teken staan van de accenten:

  • Wedstrijd specifieke belasting, gematigd intensief
  • Veel techniek
  • Veel tactiek
  • Specifieke oefenstof

Teamboek

Sommige teams maken een teamboek. Vaak doen ze dat samen met de trainers. Waarbij ieder zijn/haar deel invult of aanvult. Dus een TEAM-boek van het team, is met elkaar en voor elkaar gemaakt. Een mooi begin van een mooie periode met veel volleybal.

Een teamboek kan bijdragen aan een goede voorbereiding, een mooi seizoen en tenslotte aan de mooie herinneringen aan deze periode.

Hier vind je een voorbeeld en een sjabloon om zelf in te vullen: